Πολιτική Τριάδα

Γιώργος Τρανάκος: “Ο αυτοαναιρούμενος έγκριτος δημοσιογράφος”

Share

Το έτος 2011, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν ο έγκριτος, ανεξάρτητος, δημοσιογράφος κος ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ Διαμαντής, αρθρογραφούσε στην Ανδριακή Press ( δημοσίευμα 05/11/2011) με θέμα την ιστορία των ανεμογεννητριών και μελλοντικών αιολικών πάρκων στην Άνδρο.

Στο άρθρο αυτό αναφέρει, έγκριτα όπως πάντα ότι, η τότε Δημοτική Αρχή, 2011-2014, γνωρίζοντας και υποστηρίζοντας από τα προηγούμενα χρόνια την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αρχής γενομένης για το συμφέρον πάντα της τοπικής κοινωνίας, την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κορθίου (πρώην Δήμος Κορθίου), αιφνιδίαζε κατ επανάληψη το τότε Δημοτικό Συμβούλιο και έφερνε προς ψήφιση για γνωμοδότηση Δημοτικού Συμβουλίου αιτήματα για άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε όλη την Άνδρο ( Βόρεια Άνδρος, Κεντρική Άνδρος, Νότια Άνδρος).

( διαβάζετε παρακάτω απόσπασμα του δημοσιεύματος, 05/11/2011)

“Αυτά μέχρι σήμερα όπου έχουν αρχίσει πια να φτάνουν για το νησί μια σειρά νέων προτάσεων για εγκατάσταση πολλών αιολικών πάρκων τα οποία θα απαρτίζονται από δεκάδες μεγάλες ανεμογεννήτριες (ύψους 90-150 μέτρα) ισχύος εκατοντάδων MW και δεκάδων μεγάλων ανεμογεννητριών σε όλη την Άνδρο. Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου υπεγράφη άδεια για εγκατάσταση μιας μονάδας ισχύος 140 MW (περίπου 50-60 ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων) στην περιοχή του Καμπανού. Η δημοτική αρχή δεν πληροφόρησε για το γεγονός αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Ξαφνικά στο δημοτικό συμβούλιο του Οκτωβρίου ετέθη προς γνωμοδότηση πρόταση νέας άδειας η οποία αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κατά μήκος του όρους Κουβάρα στο κεντρικό άξονα της Άνδρου. Η άδεια αφορά ανεμογεννήτριες ισχύος περίπου 120 MW. Το δημοτικό συμβούλιο Άνδρου ενεπλάκη σε αυτή τη συζήτηση τυχαία, γιατί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μπόρεσε λόγω απεργίας των πλοίων να προβεί σε αδειοδότηση.

Έτσι, το θέμα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο Άνδρου το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά, με το σκεπτικό πως πρώτα πρέπει να προηγηθεί χωροταξική μελέτη για όλη την Άνδρο και μετά να προχωρήσουν οι άδειες.”

Στο ίδιο άρθρο του αναφέρει ότι:

“Στη συνέχεια μίλησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σουσούδης ο οποίος ξεκαθάρισε, πως ο Δήμος Άνδρου, παρά τις κορώνες «άρνησης» και «αντίστασης», δεν έχει πρακτικά αρμοδιότητες επί του θέματος.”

Ήταν μάλιστα αυτός, ο κ. ΣΟΥΣΟΎΔΗΣ, που εξήγησε πως το θέμα των ανεμογεννητριών έφτασε τυχαία στο Δ.Σ. του Δήμου λόγω της απεργίας …των καραβιών!

Και τέλειωσε λέγοντας πως:

“είναι καιρός να ανακτήσει τον πρώτο λόγο η τοπική κοινωνία και φυσικά να γίνει πρώτα χωροταξικός σχεδιασμός και μετά να μπουν οι ανεμογεννήτριες στο νησί, και όχι το αντίστροφο”.

Δηλαδή ο Κος ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ Διαμαντής, αρθρογράφος και διαχειριστής τώρα του Εν Άνδρω, έγραφε το 2011 ότι ο Κος ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ, υποστήριζε και υπερασπιζόταν από τότε ότι:

“είναι καιρός να ανακτήσει τον πρώτο λόγο η τοπική κοινωνία και φυσικά να γίνει πρώτα χωροταξικός σχεδιασμός και μετά να μπουν οι ανεμογεννήτριες στο νησί, και όχι το αντίστροφο.”

Δυστυχώς όμως, για την τωρινή Δημοτική Αρχή την οποία εκπροσωπεί επιτυχώς θα έλεγα, ως γραφείο τύπου ο κος ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ Διαμαντής, ο πρώην Δήμαρχος Άνδρου και τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης κος ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ Θ. και η παράταξη στην οποία προεδρεύει ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, δεν έχουν αλλάξει τις θέσεις τους και την άποψή τους, για τον τρόπο εγκατάστασης και για το ΝΑΙ ή ΟΧΙ των αιολικών πάρκων στην Άνδρο.

Συμμετέχουμε ενεργά στην επιτροπή αγώνα και στηρίζουμε την τελευταία ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για πάγωμα όλων των ενεργειών, διαδικασιών, εργασιών που αφορούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας, μέχρι επανεξέτασης του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τα αιολικά πάρκα, συμπλέοντας και με την παράλληλη Απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σε αντίθεση με τον κο Δήμαρχο ΛΟΤΣΑΡΗ Δημήτριο ο οποίος, άλλα σκέφτεται, άλλα υποστηρίζει δημόσια, άλλα ψηφίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα πράττει.

Το πρόβλημα της Δημοτικής Αρχής δεν είναι τελικά αν θέλουμε ή όχι τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πρώτον, αν είναι ειλικρινείς ή όχι και δεύτερον αν στις αποφάσεις της κρύβονται τελικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο ίδιο δημοσίευμα ο κος ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ Διαμαντής τελειώνει γράφοντας:

“Από τα παραπάνω καθίσταται εμφανές πως οι κάτοικοι της Άνδρου μάλλον θεωρούμεθα ντεκόρ ή και είδος «μη προστατευόμενο» για όσους διαχρονικά καταστρώνουν σχέδια ανάπτυξης, αλλά και «ανάπτυξης» για το νησί μας.”

Αυτά τα΄΄ προφητικά γραφόμενα΄΄ είναι του ίδιου ανθρώπου δημοσιογράφου κατά παραγγελία, ο οποίος φυσικά τώρα διατείνεται ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση, βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη της Άνδρου.

-Ποιος αναιρεί τον εαυτό του???

-Ποιος κατηγορούσε την Δημοτική Αρχή του Γλυνού Θεολόγου, για τις ανεμογεννήτριες και τα απορρίμματα??

-Ποιος εμπλέκεται στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και προσπαθεί να προωθήσει ΄΄δημοσιογραφικά και ανεξάρτητα΄΄ τους επίλεκτούς του ???
( Ας τους χαίρεται!)

Δυστυχώς για τον ίδιο, ξεσκεπάστηκε και έπεσε ακόμη παρακάτω με το τελευταίο κατά παραγγελία δημοσίευμα “ρεπορτάζ στο λιμάνι Γαυρίου”, με το οποίο στοχοποιεί τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ως τους υποκινητές της κινητοποίησης των κατοίκων.

Αφού λοιπόν γνωρίζει και τους επικεφαλής των εξεγερμένων ( μη προστατευόμενο είδος κατοίκων της Άνδρου ή ντεκόρ, κατά τα λεγόμενά του) και τους αναφέρει στο δημοσίευμα του, λογικά θα κληθεί να δώσει σχετική κατάθεση στον Κο Εισαγγελέα και στην αρμόδια Λιμενική Αρχή και να τους κατονομάσει.

ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ κύριε ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, οι εκπρόσωποι των κατοίκων Ντεκόρ, οι εκτός τόπου και χρόνου λοιπόν, σας ανταποδίδουμε τους χαρακτηρισμούς και σας προσθέτουμε ακόμη έναν, του Εφιάλτη!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΝΑΚΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

……………………………………………………………………..
Παραθέτω όλο το δημοσίευμα της 05/11/2011 για ευνόητους λόγους μη αυτοαναίρεσης!!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 05/11/2011 ΑΝΔΡΙΑΚΗ PRESS
ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
Η ιστορία των ανεμογεννητριών ξεκινά ουσιαστικά από το 2000 όταν δύο εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη νότια Άνδρο. Η πρώτη δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία σχετικά με τα ανταλλάγματα που ζητούσε ο τότε δήμαρχος κ. Γλυνός και ο τότε αντιδήμαρχος κ. Ρήγας για το Κόρθι. Αντίθετα η δεύτερη ήρθε σε συμφωνία δεσμεύοντας μάλιστα και συγκεκριμένο χώρο.

Από τότε τα πράγματα προχώρησαν και μέχρι το 2004 βλέπουμε και σχετικές μελέτες, αλλά και διατριβές να εκπονούνται για τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο (Μ. Βασταρδή, Τα Αιολικά Πάρκα στην Άνδρο κ.λπ). Το 2007 γίνεται σχετικό συνέδριο στο Κόρθι από τον τότε δήμαρχο Κορθίου Γ. Γλυνό όπου οι τότε υπεύθυνοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών και οικολογικών οργανώσεων θέτουν επιτακτικά το ζήτημα των ανεμογεννητριών σε όλη την Άνδρο παρουσιάζοντας χάρτες τόσο για την βόρεια όσο και για τη νότια Άνδρο. Τέλος εδώ και μερικά χρόνια στην Άνδρο έχει ήδη εγκαταστάθηκε μια μικρή μονάδα ισχύος 3MW στην περιοχή του Μακροτάνταλου.

Αυτά μέχρι σήμερα όπου έχουν αρχίσει πια να φτάνουν για το νησί μια σειρά νέων προτάσεις για εγκατάσταση πολλών αιολικών πάρκων τα οποία θα απαρτίζονται από δεκάδες μεγάλες ανεμογεννήτριες (ύψους 90-150 μέτρα) ισχύος εκατοντάδων MW και δεκάδων μεγάλων ανεμογεννητριών σε όλη την Άνδρο. Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου επεγράφη άδεια για εγκατάσταση μιας μονάδας ισχύος 140 MW (περίπου 50-60 ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων) στην περιοχή του Καμπανού. Η δημοτική αρχή δεν πληροφόρησε για το γεγονός αυτό το δημοτικό συμβούλιο.

Ξαφνικά στο δημοτικό συμβούλιο του Οκτωβρίου ετέθη προς γνωμοδότηση πρόταση νέας άδειας η οποία αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κατά μήκος του όρους Κουβάρα στο κεντρικό άξονα της Άνδρου. Η άδεια αφορά ανεμογεννήτριες ισχύος περίπου 120 MW. Το δημοτικό συμβούλιο Άνδρου ενεπλάκη σε αυτή τη συζήτηση τυχαία, γιατί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μπόρεσε λόγω απεργίας των πλοίων να προβεί σε αδειοδότηση. Έτσι, το θέμα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο Άνδρου το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά, με το σκεπτικό πως πρώτα πρέπει να προηγηθεί χωροταξική μελέτη για όλη την Άνδρο και μετά να προχωρήσουν οι άδειες.

Εκτός από τις παραπάνω θετικές εισηγήσεις υπάρχουν και αρκετές αντιδράσεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Ορισμένες εξ αυτών εύλογες. Για τον λόγο αυτό ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου, ο κ. Αλέξανδρο Μαβής κάτοικος Άνδρου εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και η ελληνική Ορνιθολογική εταιρία, διοργάνωσαν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011 στην Χώρα εκδήλωση με προβολή ταινιών από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν στο περιβάλλον και οι αντιδράσεις που υπάρχουν. Επίσης παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες, αλλά και τα προβλήματα που έχει αυτός ο τρόπος της παραγωγής ρεύματος. Επιπλέον, αναλύθηκαν από επισκέπτες οικολογικών οργανώσεων από άλλες περιοχές της νησιώτικης Ελλάδας εναλλακτικοί ή συμπληρωματικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες στις μικρές κλίμακες των περισσότερων ελληνικών νησιών.

Την παρουσίαση ακολούθησε μακρύς διάλογος στον οποίο πρώτος μίλησε ο δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός. Ο κ. Γλυνός εμφανίστηκε θετικός στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Μάλιστα όπως είπε «στο Κόρθι έχει ήδη γίνει σχετική προεργασία από το έτος 2000 για την εγκατάσταση στο Στενό τριών ενεργειακών πάρκων». Όπως εξήγησε «κάποιοι από εμάς που έχουμε χρήματα σε συνεργασία με τον Δήμο έχουν δεσμεύσει συγκεκριμένο χώρο με στόχο να προχωρήσει στη δημιουργία παραγωγής ηλεκτρικού από ανεμογεννήτριες».

Όμως, «η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έδωσε την άδεια στην εταιρεία αυτή που έχει τη γη, αλλά σε άλλη που δεν έχει γη». Όπως μάλιστα προσέθεσε υπάρχουν κάποιοι «που έχουν χρήματα και θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά». Ο λόγος όλης αυτής της πίεσης για τις ανεμογεννήτριες έχει να κάνει, όπως είπε ο δήμαρχος, με «τα πολύ υψηλά κέρδη από κάθε ανεμογεννήτρια, τα οποία υπολογίζονται να είναι «της τάξεως των 250.000 έως 350.000 ευρώ τον χρόνο» και κατέληξε δε δηλώνοντας «αιφνιδιασμένος» για τις νέες άδειες…

Στη συνέχεια μίλησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Σούσουδης ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Άνδρου, παρά τις κορώνες «άρνησης» και «αντίστασης», δεν έχει πρακτικά αρμοδιότητες επί του θέματος. Ήταν μάλιστα αυτός που εξήγησε πως το θέμα των ανεμογεννητριών έφτασε τυχαία στο Δ.Σ. του Δήμου λόγω της απεργίας …των καραβιών! Και τέλειωσε λέγοντας πως είναι καιρός να ανακτήσει τον πρώτο λόγο η τοπική κοινωνία και φυσικά να γίνει πρώτα χωροταξικός σχεδιασμός και μετά να μπουν οι ανεμογεννήτριες στο νησί, και όχι το αντίστροφο.

Ακολούθως μίλησαν δύο πολίτες που έθεσαν εμβόλιμα εκτός από τα περιβαλλοντικά των ανεμογεννητριών και τα περιβαλλοντικά των σκουπιδιών τα οποία σαπίζουν επί μήνες στους δρόμους του νησιού μετά από ένα 11μηνο αποτυχημένων αυτοσχεδιασμών της σημερινής διοίκησης του Δήμου Άνδρου. Εν συνεχεία άλλος κάτοικος εξέφρασε την απορία για τον αιφνιδιασμό τόσο του δημάρχου όσο και του κ. Μαβή για τις νέες αδειοδοτήσεις μιας και όπως πληροφόρησε ήδη από το 2007 σε σχετική μερίδα που είχε διοργανώσει ο κ. Γλυνός στο Κόρθι είχαν παρουσιαστεί οι σχεδιασμοί και οι μελέτες για την εγκατάσταση μεγάλων ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την Άνδρο. Μάλιστα είχαν προβληθεί αναλυτικοί χάρτες για την βόρεια περιοχή του νησιού. Πως άραγε ο δήμαρχος «αιφνιδιάστηκε» για κάτι που προβλεπόταν σε δική ημερίδα που διοργάνωσε το 2007; Και γιατί το 2007 στο Κόρθι είχαν πλήρως αγνοήσει τον αιφνιδιασμένο κ. Αλέξανδρο Μαβή ώστε να ακουστούν από τότε και οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν; Περίεργο σε έναν τόσο μικρό τόπο για ένα τόσο μεγάλο θέΟ δήμαρχος μετά την τροπή της συζήτησης σχολίασε αρχικά για το εμβόλιμο θέμα των σκουπιδιών λέγοντας πως «λυπούμαστε και ζητάμε συγγνώμη από τον κόσμο» και πως «όποιος έχει λύση να σηκωθεί να του την πει»! Στη συνέχεια «υποσχέθηκε» ξανά πως «στην επομένη περίοδο θα λύσουμε το θέμα των σκουπιδιών της Άνδρου με πρωτοποριακό τρόπο»! Το συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω τοποθέτηση του κ. Γλυνού είναι απλό: Και κατά την προεκλογική περίοδο του 2014 το θέμα των σκουπιδιών θα είναι παρόν! Φυσικά μέχρι τότε η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα είναι μάλλον είτε «έχει ο Θεός» είτε «το πέλαγος είναι βαθύ»!

Κατόπιν ο δήμαρχος απάντησε για την ημερίδα των ανεμογεννητριών του 2007 στο Κόρθι λέγοντας πως ήταν «απλές παρουσιάσεις» από την τότε κυβέρνηση και τους αρμοδίους και πως οι χάρτες ήταν ενδεικτικοί (σα να λέμε non paper). Αυτά και ό,τι καταλάβατε – καταλάβατε για τα περί «αιφνιδιασμού». Ο μόνος που πράγματι έδειχνε αιφνιδιασμένος για τα όσα ακούγονταν για το 2007 ήταν ο κ. Αλέξανδρος Μαβής, ο οποίος διοργάνωσε την εκδήλωση για να μας πληροφορήσει, αλλά βρέθηκε και αυτός ξαφνικά να πληροφορείται για όσα κυοφορούνταν για την Άνδρο εδώ και χρόνια από κυβερνήσεις και δημάρχους.

Η συζήτηση στη συνέχεια τράβηξε επί μακρόν και σε αυτή παρενέβησαν αρκετοί πολίτες με προτάσεις, κριτική, ερωτήματα και άλλες οικολογικές αναφορές. Από τα παραπάνω καθίσταται εμφανές πως οι κάτοικοι της Άνδρου μάλλον θεωρούμεθα ντεκόρ ή και είδος «μη προστατευόμενο» για όσους διαχρονικά καταστρώνουν σχέδια ανάπτυξης, αλλά και «ανάπτυξης» για το νησί μας.

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤHΣ